Wat kan  ATO de spoorsector in de toekomst brengen?

Johanna Knijff & Marieke van Gompel
Programmamanagers SpoorPro Seminar

ATO Live Event

Geautomatiseerd rijden. Het klinkt futuristisch, maar ook de spoorwereld is er druk mee bezig. In Nederland hebben de afgelopen jaren verschillende proeven met Automatic Train Operation op het Nederlandse spoor plaatsgevonden, zowel met passagiers- als goederentreinen. Wat hebben deze testen ons geleerd? En wat is nu de status van Automatic Train Operation in Nederland? Dat en meer werd besproken op het ATO Live Event dat plaatsvond op 14 oktober 2021. Ook werd er ingegaan op buitenlandse cases. Dit event werd georganiseerd door SpoorPro en ProRail. 

Ontmoet professionals

De voordelen van ATO

Met ATO kan de spoorcapaciteit efficiënter worden benut. Door nauwkeuriger te rijden wordt de spreiding in de uitvoering van de treindienst verminderd. Treinen kunnen dichter op elkaar en met een hogere punctualiteit rijden, zodat lokale knelpunten kunnen wordt opgelost en het spoor meer treinen tegelijk aan kan.

Ook kan met ATO energie bespaard worden omdat het mogelijk is om optrekken, snelheid en remmen optimaal in te stellen. Daarnaast biedt ATO kansen om de betrouwbaarheid en de veiligheid van het vervoer per spoor verder te verbeteren.

Geautomatiseerd rijden heeft veel verschillende voordelen, zoals:

  • Efficiënter spoorgebruik: doordat treinen preciezer en consistenter volgens dienstregeling rijden, ontstaat er meer ruimte op het spoor.
  • Duurzaam: treinen die (deels) automatisch bestuurd worden, rijden gelijkmatiger en hoeven minder op te trekken en af te remmen, wat energie bespaart.
  • Punctualiteit: een treinrit wordt voorspelbaarder en betrouwbaarder omdat de treinen met ATO nauwkeuriger rijden. Daardoor rijden automatisch bestuurde treinen stipter.

Partners & organisatie

Organisatie: