Automatic Train Operation

Wat kan  ATO de spoorsector in de toekomst brengen?

Johanna Knijff & Marieke van Gompel
Programmamanagers SpoorPro Seminar

SpoorPro Seminar
Automatic Train Operation

Vanwege COVID19 wordt het SpoorPro Seminar Automatic Train Operation uitgesteld naar een later, nog nader te bepalen datum. We gaan een moment zoeken waarop het voor alle betrokkenen veilig is om elkaar weer fysiek te ontmoeten.

Registreer je nu voor de online ATO Talkshow!

Graag nodigen we je op 10 december tussen 15.00 en 16.30 uur uit voor de Online ATO Talkshow. De directies en leden van de Raad van Bestuur van ProRail, NS, Arriva en de provincie Groningen gaan in op Automatic Train Operation en de impact op de gehele spoorsector. Wat is de ambitie van de verschillende betrokken stakeholders en waarom is Automatic Train Operation zo’n belangrijke ontwikkeling?

registreer

Tafelgasten

Maarten Bouwhuis
Dagvoorzitter
Stientje van Veldhoven
Ministerie I&W

John Voppen
ProRail

Marjan Rintel
NS
Anne Hettinga
Arriva
Fleur Gräper-van Koolwijk
Provincie Groningen

Onderwerpen op 10 december
We gaan met onze tafelgasten in gesprek over de volgende onderwerpen:

SpoorPro Seminar ATO

Oorspronkelijk zou de spoorsector op 10 december samenkomen in Utrecht voor het ATO Seminar. Dit is vanwege COVID19 uitgesteld naar een later, nog nader te bepalen moment. We zoeken naar een veilig moment om elkaar weer fysiek te ontmoeten. We houden je hiervan graag over op de hoogte.

Houd mij op de hoogte

De voordelen van ATO

Met ATO kan de spoorcapaciteit efficiënter worden benut. Door nauwkeuriger te rijden wordt de spreiding in de uitvoering van de treindienst verminderd. Treinen kunnen dichter op elkaar en met een hogere punctualiteit rijden, zodat lokale knelpunten kunnen wordt opgelost en het spoor meer treinen tegelijk aan kan.

Ook kan met ATO energie bespaard worden omdat het mogelijk is om optrekken, snelheid en remmen optimaal in te stellen. Daarnaast biedt ATO kansen om de betrouwbaarheid en de veiligheid van het vervoer per spoor verder te verbeteren.

Geautomatiseerd rijden heeft veel verschillende voordelen, zoals:

  • Efficiënter spoorgebruik: doordat treinen preciezer en consistenter volgens dienstregeling rijden, ontstaat er meer ruimte op het spoor.
  • Duurzaam: treinen die (deels) automatisch bestuurd worden, rijden gelijkmatiger en hoeven minder op te trekken en af te remmen, wat energie bespaart.
  • Punctualiteit: een treinrit wordt voorspelbaarder en betrouwbaarder omdat de treinen met ATO nauwkeuriger rijden. Daardoor rijden automatisch bestuurde treinen stipter.

Sprekers en programma

Als voorproefje op het SpoorPro Seminar ATO organiseren we op 10 december tussen 15.00 en 16.30 een Online ATO Talkshow met interessante sprekers die aan de tand worden gevoeld over de laatste ontwikkelingen en inzichten rond ATO.

Tafelgasten

Tijdens de online talkshow schuiven directies en leden van de raad van bestuur van de volgende bedrijven aan bij dagvoorzitter Maarten Bouwhuis:

Partners & organisatie

Event partner:

Organisatie: