Automatic Train Operation

Wat kan  ATO de spoorsector in de toekomst brengen?

Johanna Knijff & Marieke van Gompel
Programmamanagers SpoorPro Seminar

SpoorPro Seminar
Automatic Train Operation

De komende jaren zal de vraag naar spoorvervoer voor passagiers en goederen flink toenemen. Daardoor wordt het steeds drukker op het spoor en is het belangrijk dat er op een efficiënte manier met de capaciteit van het spoor wordt omgegaan. Automatisering van de treindienst is een van de middelen om die capaciteit te verhogen.

In Nederland hebben de afgelopen jaren verschillende proeven met Automatic Train Operation op het Nederlandse spoor plaatsgevonden, zowel met passagiers- als goederentreinen. Wat hebben deze testen ons geleerd? En wat is nu de status van Automatic Train Operation in Nederland? Dat en meer hoort u op het SpoorPro Seminar ATO.

Vanwege COVID19 wordt het SpoorPro Seminar Automatic Train Operation uitgesteld naar een later, nog nader te bepalen datum. We gaan een moment zoeken waarop het voor alle betrokkenen veilig is om elkaar weer fysiek te ontmoeten.

Houd mij op de hoogte

De voordelen van ATO

Met ATO kan de spoorcapaciteit efficiënter worden benut. Door nauwkeuriger te rijden wordt de spreiding in de uitvoering van de treindienst verminderd. Treinen kunnen dichter op elkaar en met een hogere punctualiteit rijden, zodat lokale knelpunten kunnen wordt opgelost en het spoor meer treinen tegelijk aan kan.

Ook kan met ATO energie bespaard worden omdat het mogelijk is om optrekken, snelheid en remmen optimaal in te stellen. Daarnaast biedt ATO kansen om de betrouwbaarheid en de veiligheid van het vervoer per spoor verder te verbeteren.

Geautomatiseerd rijden heeft veel verschillende voordelen, zoals:

  • Efficiënter spoorgebruik: doordat treinen preciezer en consistenter volgens dienstregeling rijden, ontstaat er meer ruimte op het spoor.
  • Duurzaam: treinen die (deels) automatisch bestuurd worden, rijden gelijkmatiger en hoeven minder op te trekken en af te remmen, wat energie bespaart.
  • Punctualiteit: een treinrit wordt voorspelbaarder en betrouwbaarder omdat de treinen met ATO nauwkeuriger rijden. Daardoor rijden automatisch bestuurde treinen stipter.

Partners & organisatie

Event partner:

Organisatie: