Automatic Train Operation

Utrecht

SpoorPro Seminar
Automatic Train Operation

Nederland heeft in de afgelopen anderhalf jaar flinke stappen gemaakt met de ontwikkeling en de beproeving van Automatic Train Operation. Bij diverse pilots met goederentreinen en passagierstreinen werden verschillende functionaliteiten getest van het systeem dat het onder meer mogelijk maakt voor treinen om korter op elkaar te rijden.

Tijdens het SpoorPro Seminar Automatic Train Operation, dat plaatsvindt op 10 december 2020 in Utrecht, zullen diverse experts dieper ingaan op de testresultaten van de proeven en kijken we ook naar wat deze techniek de spoorsector in de toekomst kan brengen.

Registreer

De voordelen van ATO

Met ATO kan de spoorcapaciteit efficiënter worden benut. Door nauwkeuriger te rijden wordt de spreiding in de uitvoering van de treindienst verminderd. Treinen kunnen dichter op elkaar en met een hogere punctualiteit rijden, zodat lokale knelpunten kunnen wordt opgelost en het spoor meer treinen tegelijk aan kan.

Ook kan met ATO energie bespaard worden omdat het mogelijk is om optrekken, snelheid en remmen optimaal in te stellen. Daarnaast biedt ATO kansen om de betrouwbaarheid en de veiligheid van het vervoer per spoor verder te verbeteren.

Geautomatiseerd rijden heeft veel verschillende voordelen, zoals:

  • Efficiënter spoorgebruik: doordat treinen preciezer en consistenter volgens dienstregeling rijden, ontstaat er meer ruimte op het spoor.
  • Duurzaam: treinen die (deels) automatisch bestuurd worden, rijden gelijkmatiger en hoeven minder op te trekken en af te remmen, wat energie bespaart.
  • Punctualiteit: een treinrit wordt voorspelbaarder en betrouwbaarder omdat de treinen met ATO nauwkeuriger rijden. Daardoor rijden automatisch bestuurde treinen stipter.

Sprekers en programma

SpoorPro en ProRail stellen als partners zorgvuldig een programma voor u samen. Het programma start op 10 december om 09:15 uur en zal eindigen met een netwerkborrel om 16:30 uur. Het programma wordt op korte termijn aangevuld.

De sprekers zullen op korte termijn op de website bekend worden gemaakt.

Partners & organisatie

Event partner:

Organisatie: